Har du også pensionsopsparinger flere steder?

Er du kunde i mere end et pensionsselskab? Rigtig mange danskere kan svare ja til det spørgsmål. Men faktum er, at du ofte får bedre udbytte af at samle dine opsparinger, fordi det blandt andet sparer dig for omkostninger. Hvis du samler dem i én ordning, undgår du nemlig at betale for administration flere steder. Før du går videre, anbefaler vi i AP Pension altid, at du søger rådgivning først.

Det er de færreste danskere, som fastholder det samme arbejde hos den samme virksomhed, og dermed sparer op i det samme pensionsselskab igennem hele deres arbejdsliv. Langt de fleste af os skifter job et par gange, og derfor er det også meget normalt, at man i løbet af sit erhvervsaktive liv har pensionsordninger i flere forskellige selskaber. Det er dog sjældent en fordel at have opsparinger stående i forskellige selskaber.

Jo flere pensionsordninger du har, desto mere vil du typisk betale i omkostninger. Særligt hvis du har en lille opsparing stående fra fx et studiejob eller en kortvarig ansættelse, risikerer du at få alt for lidt ud af din opsparing på grund af omkostningerne.

Carsten Riis der til daglig arbejder som pensionskundechef i AP Pension, giver her et par gode råd til, hvad du skal vide, når du overvejer at samle dine pensioner. Hans hovedpointe er, at hvis du er i tvivl om noget, så bør du altid tage en snak med en rådgiver hos AP Pension:

- Det kan være en god ide at samle dine pensionsordninger for at opnå den fulde værdi i forhold til forvaltningen af din pension.  Inden du samler pensionerne, er der dog nogle ting, du skal overveje. Derfor er det en god ide at rådføre dig med en rådgiver først, siger han.

Få overblikket

Ved at samle dine pensionsordninger kan du også lettere få et hurtigt overblik over din opsparing, og hvis du er i tvivl, om du har flere pensioner, eller hvis du bare gerne vil tjekke, hvor meget de forskellige opsparinger er løbet op i, forsikrer Carsten Riis, at der er hjælp at hente: 

- På www.pensionsinfo.dk kan du altid få et opdateret overblik over alle dine pensionsordninger. Men du kan ikke se, hvad du betaler i omkostninger for de forskellige ordninger, fortæller han.

Tjek dine omkostninger

Omkostningerne ved at have en pensionsordning stående kan svinge fra selskab til selskab, og for at tjekke omkostningerne skal du kontakte de forskellige pensionsselskaber eller kigge på den pensionsoversigt, du løbende modtager.

Når du kigger på pensionsoversigten, er det tal, du skal finde, det såkaldte ÅOP (årlige omkostninger i procent). Her får du nemlig overblik over de samlede omkostninger, du betaler til både administration og investering. 

En del af administrationsomkostningerne er som regel et fast kronebeløb, uanset hvor stor din opsparing er. Så hvis du har en lille opsparing, som du ikke længere indbetaler til, er der større sandsynlighed for, at den kan blive spist op af omkostninger.

Men du skal også være opmærksom på, at du i forbindelse med dine pensionsordninger kan have forsikringer, du betaler for flere steder. Det er sjældent, at det kan betale sig. Så ved at samle dine pensioner kan du måske spare endnu mere.

Tal med din pensionsrådgiver

Selvom det lyder enkelt, kan det i praksis være svært at få det samlede overblik. Hvis du derfor gerne vil samle dine opsparinger, kan AP Pension altid hjælpe dig med rådgivning og det praktiske. Ved at samle opsparingerne får du et bedre overblik over, hvor meget du har sparet op.

Ofte skal du betale et gebyr til det selskab, du forlader, hvis du vil flytte din ordning. Men hvis din opsparing ikke er så stor, kan du normalt flytte den gratis. Det er endnu et godt argument for at lægge en lille opsparing sammen med en stor.

Carsten Riis fortæller, at der dog kan være enkelte og individuelle forhold, som gør det mindre attraktivt for dig at flytte din pensionsopsparing ud af et selskab.

- Derfor er det altid en god idé, at du vender både fordele og mulige faldgruber med en rådgiver i AP Pension. Det gælder, uanset om du overvejer at flytte opsparing til eller fra AP Pension, siger han.

Book en online rådgivning

Vil du vide mere?