Så meget betyder et par promiller for din pension

Lave omkostninger er forklaringen på, at AP Pension i juni modtog prisen som det mest effektive pensionsselskab. Men hvad betyder det, om du hvert år skal betale lidt fra eller til?

Dine indbetalinger og det afkast, du løbende får, har størst betydning for størrelsen på din pension. Men det er bestemt også værd at holde øje med, hvad du betaler i omkostninger.

En lille andel af din pensionsopsparing går til at administrere din ordning og investere din opsparing. Og det er langt fra ligegyldigt, hvor lille en andel der er tale om. Hvis du f.eks. år efter år sparer et par promiller af din opsparing i omkostninger (ÅOP), kan resultatet blive, at du får over 100.000 kr. mere i samlet pension.

Se bare regneeksemplet her.

Derfor får Sanne mere i pension end Mads

  • Mads er kunde i et pensionsselskab, hvor han hvert år betaler 0,2 pct.-point mere i omkostninger end Sanne, der er kunde i et andet selskab. En sådan forskel er ikke ualmindelig.
  • De to indbetaler hver 50.000 kr. på deres pensionsopsparing om året (i nutidskroner) og får begge et afkast på i gennemsnit 5 pct. før skat hvert år. Det er altså alene omkostningerne, der er forskel på.
  • Efter 20 års indbetaling har Sanne 26.000 kr. mere på sin opsparing end Mads. Og efter 40 års indbetaling er hendes opsparing 142.000 kr. større end Mads’ (begge beløb er i nutidskroner).

Som et kundeejet selskab skal AP Pension alene tilgodese kunderne. Det sker blandt andet via de lave omkostninger, der i juni 2016 udløste prisen som det mest effektive kommercielle pensionsselskab.

Prisen blev uddelt af Branchemediet FinansWatch og revisions- og rådgivningsfirmaet EY Danmark.

Læs også: AP Pension er det mest effektive pensionsselskab

Sådan ser du, hvad du betaler

www.appension.dk/minpension kan du følge med i dine omkostninger. De direkte omkostninger år til dato finder du under menupunktet Depotoversigt, hvor beløbet står under Vederlag til AP Pension. Direkte omkostninger går f.eks. til kundeservice, administration og it-udvikling.

De samlede omkostninger (som f.eks. også inkluderer investeringsomkostninger) bliver udregnet, når AP Pension aflægger årsregnskab. Hvert år fra maj kan du under menupunktet Omkostninger se dine samlede omkostninger for det forgangne år. Du kan se beløbene i kroner (ÅOK) og i procent af din opsparing (ÅOP).

 

Vil du vide mere?