Fire eksempler: Få pension nok til dine planer

Pia drømmer om en lang rejse, og Jan vil gerne stoppe med at arbejde før tid. Dine ønsker har stor betydning for, hvordan du vælger at få udbetalt din pension. Se forskellige muligheder, og få rådgiverens kommentarer.

Ved du, hvor længe du vil fortsætte med at arbejde? Vil du have et højere forbrug i de første år på pension eller mere jævne udgifter i hele seniorlivet? Har du et hus, du gerne vil sælge – eller beholde?

Der findes ikke ét klart facit på, hvordan du bedst planlægger udbetalingen af din pension. Men dine planer og drømme er en væsentlig del af regnestykket.

Her får du fire forskellige eksempler på, hvordan kunder vælger at finansiere deres seniorliv. Under hvert eksempel giver pensionskonsulent Lone Juul fra AP Pension sin kommentar.

Pia: Råd til rejse og livslang sikkerhed

Pia regner med at have et højere forbrug i de første 10 år som pensionist, hvor hun stadig betaler af på sin gæld i huset. Men hun ønsker ikke at leve af folkepension og ATP alene, når de 10 år er gået. Desuden har hun en drøm om at invitere børn og børnebørn på en tur til Caribien, lige når hun går på pension.

Pia har en kapitalpension, som hun får udbetalt på én gang, og som betaler familierejsen. Størstedelen af sin opsparing har hun på en ratepension, som hun vælger at få udbetalt over 10 år. I de senere år har hun også indbetalt på en livsvarig livrente. Den er et supplement til den offentlige pension, når ratepensionen udløber.

Kommentar fra Lone Juul: Pia har en kombination af pensionstyper, som mange har. Hun får både råd til at indfri drømmen med sin kapitalpension og livslang økonomisk sikkerhed med livrenten.

Jens: 10 år med rater og så salg af huset…

Jens er kommet sent i gang med at spare op til pension, og hans opsparing er derfor ikke så stor. Hele opsparingen står på en ratepension. Jens betaler stadig af på sit hus og ønsker at blive boende. Han er dog indstillet på, at han på et tidspunkt kan være nødt til at sælge det.

Jens har planer om at få hele sin ratepension udbetalt over 10 år, så han både kan betale af på huset og have råd til et godt seniorliv. Når de 10 år er gået, planlægger Jens at sælge huset, så han ikke udelukkende skal leve af folkepension og ATP i resten af sit liv.

Kommentar fra Lone Juul: Det her er et eksempel på, hvordan mange kunder med en relativt lille pension planlægger. Men faktisk kunne Jens med fordel have valgt at gøre noget andet, som det næste eksempel viser.

… eller pension i flere år og råd til at blive boende

Efter et møde med sin rådgiver får Jens øjnene op for en anden mulighed. I stedet for at nøjes med ratepension i 10 år og derefter sælge huset kan han sprede ratepensionen ud over 18 år og beholde sit hus.

Når han strækker pensionen over flere år, bliver hans månedlige udbetaling godt nok mindre. Men ved at tage en periode med afdragsfrihed på boliglånet kan han fint få den månedlige pension til at slå til.

Kommentar fra Lone Juul: Mange kunder er forbeholdne over for afdragsfrie lån, men for Jens er der en klar fordel. Han får pension i flere år, samtidig med at han ikke er tvunget til at sælge sit hus allerede efter 10 år.


Fordelen ved en ratepension er, at den er fleksibel og kan udbetales over alt mellem 10 og 25 år. Og fordi den årlige udbetaling bliver mindre, vil Jens faktisk også få et højere tillæg til folkepensionen.

Jan: Penge i banken til de første tre år

Jan er i dag 58 år og har en folkepensionsalder på 67 år. Men han drømmer om at have råd til at stoppe med at arbejde før. Jan har ikke indbetalt til efterløn, men i stedet opbygget en pæn opsparing i banken ved siden af sin pension.

Han planlægger derfor at stoppe med at arbejde som 64-årig og lade sin opsparing i banken finansiere de første tre år på pension. Først som 67-årig begynder han at få udbetalt sin egen pensionsopsparing, samtidig med at han begynder at få folkepension og ATP.

Kommentar fra Lone Juul: Jan kunne godt vælge at tage hul på sin egen pension allerede som 64-årig. Men det er fornuftigt, at han bruger sin opsparing i banken først. Han betaler nemlig mere i skat af de renter, han får i banken, end han gør af det afkast, han får på sin pensionsopsparing.

Vil du have gode råd?

Når du nærmer dig pensionsalderen, er det en god idé at tage en snak med en rådgiver.

Som kunde i AP Pension kan du desuden deltage i et af forårets 58+ arrangementer. Her bliver du klogere på de vigtige spørgsmål og svar, der melder sig, når sidste arbejdsdag rykker nærmere. Deltager du på et af heldagsarrangementerne, kan du blandt andet få gode råd fra en boligspecialist.

Læs mere om arrangementerne, og se, hvornår de foregår

Vil du vide mere?