Får du råd til frihed, fest og ferier i fremtiden?

Hver tredje dansker under 44 år tror ikke på, at folkepensionen eksisterer om 30 år. Hvis de får ret, er det ekstra godt, at du sparer op til pension allerede som ung. Det kan give dig en halv eller hel million kroner mere på kontoen, når du bliver gammel.

Ingen kan vide, hvad fremtiden bringer. Heller ikke når det gælder din pension. Både dine bedsteforældre og forældres generationer har været vant til at regne med folkepensionen. Hvad regner du med?

I 2015 gennemførte analysefirmaet Opeepl en undersøgelse for AP Pension. Her svarede 35 procent af danskerne i aldersgruppen 18-44 år, at de ikke forventer folkepension for alle om 30 år. Omtrent lige så mange forventer, at den offentlige vil skrumpe og være mindre end i dag.

De første penge bliver de største penge

Foreløbig er der ikke varslet markante ændringer i folkepensionens størrelse – kun i pensionsalderen. Uanset hvad politikerne beslutter fremover, er din bedste forsikring mod en fattig alderdom, at du kommer tidligt i gang med at spare op til pension. Dels fordi du så når at spare op i flere år, men også fordi du får mange flere penge i afkast fra investeringer, end hvis du begynder senere.

Hvis du fx som 20-årig begynder at spare 2.500 kr. op hver måned, vil du have ca. 1 mio. kr. på din opsparing, allerede når du fylder 45 år*. Det skyldes blandt andet, at dit pensionsselskab investerer dine penge, så du får gode afkast – og afkastene får du også afkast af.

Når du fylder 70 år, vil dine 2.500 kr. hver måned været blevet til ca. 2,6 mio. kr. (målt i ”nutidsværdi”)*. En formue, som du selv er herre over, når du bliver pensionist. Video: Hvem vil være millionær

Få frihed til at stoppe før

Når du går i gang med at spare op allerede som ung, har du også større indflydelse på, hvornår du vil stoppe med at arbejde. En god pensionsopsparing betyder nemlig, at du vil være mindre afhængig af at få penge fra det offentlige.

Du kan følge med i din pensionsopsparing, hvis du downloader appen Mobil AP.

Artikel: Kend din pension fra A til Zzzzzz

*I eksemplet er det forudsat, at du sparer 2.500 kr. op hver måned, når omkostninger og forsikringspriser er trukket fra. Der er regnet med et årligt investeringsafkast på 5 pct. før skat og en årlig inflation på 2 pct.

Vil du vide mere?