Coronavirussen sendte afkastene i negativ retning i første kvartal

Coronavirussen var den altdominerende faktor på de finansielle markeder i årets første kvartal. Virussens påvirkning viste sig også på vores afkast i første kvartal i AP Pension, hvor kunderne fik negative afkast.

Coronavirussen har for en periode lukket store dele af samfundet i Danmark og verden omkring os. De enorme omvæltninger, som vi oplever i denne tid, har også vist sig på kundernes afkast efter årets første kvartal, der ender ud med negative tal.

Året startede dog ellers lovende på de finansielle markeder, forklarer AP Pensions investeringsdirektør, Ralf Magnussen.- Aktiemarkederne fik en fornuftig start på året, fordi der var opnået en handelsaftale mellem Kina og USA. Verdensøkonomien var i fremgang, og vi så stigende aktiekurser i USA og Europa. Men det ændrede coronavirussen, siger Ralf Magnussen om starten på aktiemarkederne i 2020.

Da coronavirussen bevægede sig fra Kina og videre til Europa og USA oplevede aktiemarkederne markante fald. I Europa faldt aktiemarkedet i løbet af en måned med over 40 procent, mens det i USA faldt med 30 procent.

- Faldende på aktiemarkederne i løbet af februar og marts var så store, at vi skal have historiebøgerne frem for at finde tilsvarende fald. Markedet har efterfølgende rettet sig, og siden slutningen af marts er de brede aktieindeks steget omkring ti procent. Men alt i alt har det været et meget hårdt første kvartal, fortæller Ralf Magnussen.

De store fald på aktiemarkedet slår også igennem på afkastene efter første kvartal.

 AP Select, 10 år AP Select 20 år AP Select, 30 år
-11,7% -15,1%

-16,6%

Figuren viser afkastene i AP Select efter årets første kvartal for kunder med 10, 20 og 30 år til pension.

Negative afkast på AP Select Bæredygtig

Ligesom for AP Select blev vores bæredygtige investeringslinje, AP Select Bæredygtig, der blev introduceret i juni 2019, også påvirket af coronavirussen i årets første kvartal. Her er det ligeledes kunder med lang tid til pension, der har oplevet de største fald i årets tre første måneder.

 AP Select Bæredygtig, 10 år AP Select Bæredygtig, 20 år AP Select Bæredygtig, 30 år
 -9,5%  -12,9%  -15,1%

Figuren viser afkastene i AP  Select Bæredygtig efter årets første kvartal for kunder med 10, 20 og 30 år til pension.

Kommende tid bliver afgørende

Ifølge Ralf Magnussen bliver den kommende tid særdeles afgørende for, hvilken retning de finansielle markeder bevæger sig i under corona-krisen. Ikke mindst når det gælder afkastene for hele året.

- Udviklingen i corona-krisen kommer til at være helt afgørende for, hvilke afkast vi ender ud med, når året er omme. Hvis vi gradvist i Europa og USA er i stand til at genåbne økonomierne her i april og maj måned, så tror jeg, at markederne vil blive lettede. Hvis det derimod ikke sker, så vil de finansielle markeder være under pres. Det er et stort chok, coronakrisen har medført. Fortsætter vi med at holde lukket vil det chok blive endnu større.

Vil du vide mere?