Vil du skyde genvej til et liv på pension?

Pensionsalderen stiger løbende og er ofte til politisk debat. I 2030 skal du være 68 år for at få folkepension. Men din pensionsordning giver dig fleksibilitet til at stoppe med at arbejde tidligere, hvis du vil og har råd.

Hvert femte år vurderer Folketinget, om danskernes folkepensionsalder skal stige. Det skal den løbende, fordi vi lever længere, besluttede politikerne tilbage i 2006. Den nuværende regering ønsker at pensionsalderen skal stige hurtigere end aftalt, men har ikke fundet flertal for forslaget.

Foreløbig ligger det fast, at du i 2030 skal være 68 år for at få folkepension. Hvis du i dag er under 45 år, er det realistisk, at din pensionsalder bliver 70 år eller mere.

Over halvdelen af de 30-44-årige forestiller sig dog at gå på pension før den alder, viser en måling, som AP Pension har fået foretaget. Og den mulighed har de faktisk, hvis de
har en pensionsordning.

Se, hvilke pensionsaldre der allerede er vedtaget

Hvornår kan du få din egen opsparing?

Med en pensionsordning, som du har privat eller via dit arbejde, får du fleksibilitet til at gå på pension før tid. Her kan du se, hvilke regler der gælder for udbetalingen af din egen pensionsopsparing.

Er din pensionsordning oprettet før 1. maj 2007?

Så kan du begynde at få din pension udbetalt, fra du fylder 60 år. Det gælder, uanset hvor meget folkepensionsalderen når at stige.

Er din pensionsordning oprettet 1. maj 2007 eller senere?

Så kan du begynde at få din pension udbetalt fem år før den gældende folkepensionsalder*. Hvis din folkepensionsalder ender med at blive 69 år, kan du altså få din egen pension udbetalt, fra du fylder 64 år.

*Er du født mellem 1. januar 1954 og 30. juni 1960, har du mulighed for at begynde udbetalingen lidt tidligere end fem år før.Se dine muligheder i tabellen her.

Du kan tage retten til tidlig pension med

Hvis du har en pensionsordning fra før 1. maj 2007, kan du tage din ret til at få pension som 60-årig med dig videre til en ny ordning i et andet pensionsselskab. Det kan være relevant, hvis du skifter job. Ved jobskifte har du tre år til at slå din tidligere ordning sammen med den nye.

I princippet kan du få din pensionsopsparing udbetalt endnu tidligere end nævnt ovenfor. Men det kan ikke svare sig, for så skal du betale 60 pct. af beløbet i afgift til SKAT.

Kan blive en dyr fornøjelse

Nogle synes, at pension som 60-årig lyder tillokkende, mens andre ikke kan forestille sig at forlade deres job før tid.

Hvis du drømmer om tidlig pension, er det en fordel at lægge dit seniorbudget i meget god tid. Pension før tid kan nemlig være en dyr fornøjelse, som kræver, at du sparer markant mere op, mens du arbejder.

Lad os fx sige, at du går på pension som 66-årig, selvom din folkepensionsalder er 69 år. Så betyder det:

  • at du sparer op til pension i tre år mindre
  • at din pension skal holde i tre år mere
  • at du selv må finansiere hele din pension i de første tre år, hvor du ikke får folkepension og ATP.

Læs også: Grafik – Se prisen for at gå tidligere på pension

Se din forventede pension

Hvis du har appen Mobil AP på din telefon, kan du se din forventede pension. Du kan også se, hvad det betyder for dine udbetalinger fra AP Pension, om du stopper med at arbejde nogle år før eller siden.

Har du ikke har Mobil AP, kan du se din forventede pension på www.appension.dk/minpension.

 

Vil du vide mere?