Single, har du tjek på din pension?

Hvis du er single, kan din pensionsordning være en vigtig brik i dit privatøkonomiske puslespil. Uanset om du er 25, 40 eller 55 år, er det en god idé at tjekke, om opsparing og forsikringer passer til dine behov.

Mere end 1,6 mio. danskere er singler – eller enlige, som det hedder i statistikkerne. Er du en af dem, består dit budget sandsynligvis kun af dine egne indtægter og udgifter.

Hvis du bliver syg, og når du går på pension, har du derfor brug for et godt økonomisk fundament, så dit budget stadig holder. Opsparing og forsikringer i din pensionsordning kan være med til at udgøre og styrke det fundament.

Her kan du se, hvilke overvejelser tre forskellige singler gør sig om deres pensionsordning.

Eksempel 1: Sikkerhedsnet ved sygdom

Anders på 25 år har fået et godt job og købt en lejlighed, hvor han bor alene. Han har besluttet at skrue op for sin dækning ved tab af erhvervsevne, så han ved, at han kan blive boende, selvom han bliver ramt af alvorlig sygdom eller ulykke og derfor ikke længere kan arbejde.

Til gengæld har Anders valgt den laveste dækning til sine nærmeste ved død, da han ikke forsørger andre end sig selv. Det betyder, at han kan spare mere op til sin pension, end hvis han havde valgt en højere dækning.

Eksempel 2: Et ansvar for børnene

Janni på 40 år er for nylig blevet skilt. Hun er flyttet til en ny bolig med sine to børn på 7 og 11 år. Det er Jannis løn, der får familiens budget til at hænge sammen. Derfor har hun besluttet at skrue op for forsikringsdækningerne i pensionsordningen.

Janni har både sikret sig, at hun får en fornuftig udbetaling, hvis hun mister sin erhvervsevne eller bliver kritisk syg, og at der bliver efterladt en del penge til børnene, hvis hun pludselig skulle dø.

Det betyder, at en lidt større andel af Jannis pensionsindbetaling går til forsikringer. Hun er derfor bevidst om, at hun skal sætte turbo på opsparingen, når børnene om 10-15 år er flyttet hjemmefra.

Eksempel 3: Mere til pensionen

Morten er 55 år, og hans kone er for tre år siden død i en alt for tidlig alder. Hans kone efterlod en arv, som betyder, at Morten kan blive boende i huset.

Morten ved, at han har brug for at spare mere op til sin pension, hvis han som pensionist både skal have råd til de faste udgifter og til de rejseoplevelser, han drømmer om. Derfor har han skruet op for sin indbetaling, så han nu indbetaler nogle procent mere af sin løn.

Hvad er dit behov?

Budgetter og forventninger til fremtiden er meget individuelle. Hvis du er i tvivl om, hvordan du bedst tilrettelægger din pensionsordning, er det en god idé at tale med en rådgiver.

På AP Pensions kundeportal, www.appension.dk/minpension, kan du se, hvad du (og dine nærmeste) får udbetalt, hvis du bliver syg, invalid eller dør. Du kan også se, hvor meget du har sparet op, hvor meget du indbetaler, og hvor meget du kan regne med at få udbetalt i pension.

Log på portalen

På www.pensionsinfo.dk kan du få overblik over alle dine pensionsordninger og dine forventede udbetalinger fra det offentlige og ATP.

Gå til www.pensionsinfo.dk

 

Vil du vide mere?