Risikerer din familie at stå i hus til halsen?

I DR-programmet ’I hus til halsen’ kunne seerne for nylig møde en 57-årig kvinde, som efter sin mands død står alene tilbage med en stor boliggæld. Din pensionsordning sikrer dine nærmeste en udbetaling, hvis du dør tidligt. Men har du tjek på, om beløbet rækker?

Det er tragisk pludselig at miste sin ægtefælle eller kæreste. Og hverdagen bliver kun endnu mere kaotisk, hvis privatøkonomien samtidig ramler.

I et afsnit af DR-programmet ’I hus til halsen’ fortæller 57-årige Annet Nielsen, hvordan hun står alene med en stor boliggæld, efter hendes mand er død af kræft. Da afdragsfriheden snart udløber, er hun nødt til at sælge huset med et stort tab.

Din pensionsordning fungerer som et økonomisk sikkerhedsnet for dine nærmeste, hvis du dør tidligt. De vil dels få en udbetaling fra din livsforsikring (som de fleste kunder har), dels fra din opsparing.

Hvor meget bliver der udbetalt?

Du kan nemt se, hvor meget der aktuelt ville blive udbetalt fra din pensionsordning ved din død.

Log på appension.dk/minpension, og vælg menupunktet Dækninger. Her kan du både se udbetalingernes størrelse, over hvor lang en periode pengene bliver udbetalt, og om dine nærmeste skal betale skat/afgift eller ej.

Du kan også se din dækning ved død i din Mobil AP, hvis du har hentet appen.

Log på appension.dk/minpension

Læs også: Følg din pension på mobilen

Er udbetalingen stor nok?

Generelt anbefaler AP Pension, at du har en skattefri forsikring ved død, som svarer til 200 pct. af din årsløn.

Men behovet er individuelt, og som udgangspunkt bliver det vigtigere at være godt forsikret, jo større økonomiske forpligtelser du har. Det er derfor en god idé, at du løbende vurderer, om du har dækket din familie godt nok.

Tænk blandt andet over:

  • Hvor stort et hul vil dine efterladte få i budgettet?
  • Er der anden formue, der kan hjælpe med at dække det hul?
  • Har du sparet op i få år og derfor kun en lille pensionsopsparing? Så har du måske brug for at skrue op for dine forsikringer.
  • Har du sparet op i mange år og opbygget en stor pensionsopsparing? Så kan du måske (igen) skrue ned for dine forsikringer.

Hvem får udbetalingen?

Hvis du ikke har indsat en anden begunstiget, er det ”nærmeste pårørende”, der får udbetalingen. Den regel sikrer, at pengene i langt de fleste tilfælde lander i de lommer, hvor den afdøde ville have dem til at lande.

Læs også: Du har da styr på, hvem der får pengene, ikke?

 

Vil du vide mere?