Opture og nedture eller rente uden risiko

Du kan vælge, at få et svingende afkast med markedsrente eller en stabil depotrente på din pensionsopsparing. Der er flere muligheder inden for begge, så selvom du vælger markedsrente, behøver aktiekurser ikke forstyrre din nattesøvn.

Din pensionsopsparing bliver investeret, så den løbende kaster flere penge af sig. I sidste ende vil det afkast, du får, udgøre en stor del af din samlede pension – måske op mod halvdelen eller mere.

 

Det er altså ikke småpenge, der er på spil. Derfor er det vigtigt, at du tager stilling til, om du ønsker et svingende afkast med markedsrente, en stabil depotrente – eller en kombination af de to muligheder. Og det er også vigtigt, at du gør dig klart, hvad du får, når du vælger det ene frem for den anden.     

Vil du have mulighed for høje afkast?

Markedsrente er for dig, der gerne vil løbe en vis risiko mod at få mulighed for de højeste afkast. Din opsparing investeres i et mix af fx aktier, obligationer og ejendomme. Du skal være forberedt på, at dit afkast svinger med udviklingen på finansmarkederne.  

”Vi anbefaler generelt at vælge markedsrente, fordi det er mest sandsynligt, at det giver dig den største pension i længden. Men du må så også leve med nedturene. I nogle år kan du få 15-20 pct. i plus, men i de allerværste år kan du få et lige så stort minus,” siger Carsten Riis, pensionskundechef i AP Pension.   Der findes mange muligheder inden for markedsrente, og risikoen behøver ikke altid at være høj.  

”Langt de fleste af vores kunder med markedsrente vælger et livscyklusprodukt, hvor vi sørger for, at tilpasse og reducere investeringsrisikoen, når pensionsalderen rykker nærmere. Det er dygtige kolleger og samarbejdspartnere, der udelukkende arbejder for at vælge det rette mix af investeringer,” siger Carsten Riis.  

Læs også: Afkast – til tops i 2016, hvad byder 2017 på?    

Vil du have det sikre og stabile?

Depotrente, er for dig, der gerne vil have, at din opsparing vokser stabilt. Det kan være en fordel, når du er tæt på pensionen, hvor kortsigtede tab kan koste dig dyrt. Typisk gælder depotrenten for et år ad gangen.   

”Historisk set vil du i de fleste år få bedre afkast ved at vælge markedsrente. Men der er også tider, hvor markederne dykker i minus, og så er det jo godt at få en rente på fx 3 pct. Med depotrente står du altså tørskoet, når det virkelig hagler ned. Omvendt går du glip af solstrålerne i de gode tider,” siger Carsten Riis.      

På nogle typer depotrente kan du få en garanti, så du fx ved, at din årlige rente aldrig kommer under 1 pct. I AP Pension kan du vælge mellem depotrente med og uden garanti.  

”Når du har en garanti, vil du aldrig opleve tab. Men der er til gengæld en stor risiko for, at du i det lange løb går glip af penge, fordi dit pensionsselskab er nødt til at sætte din opsparing i meget sikre investeringer,” siger Carsten Riis.  

Han tilføjer, at nogle kunder dog kan have høje garantier, som de ikke uden videre skal give afkald på. Det er altid en god idé at tale med en rådgiver, før du skifter fra et produkt til et andet.  

Læs også: AP Pensions depotrenter holder højt niveau i 2017 

 

Vil du vide mere?