Hav en fantastisk ferie – også når du fylder 75

Vandretur i Nepal, sejlads i de danske farvande eller sol på Mallorca. Drømmer du om at rejse, når du er gået på pension? Den rette planlægning kan give dig ekstra luft i økonomien til at realisere dine planer.

Feriedrømme er gratis, men drømmeferier koster penge. Er du en af dem, der ønsker flere rejseoplevelser, når arbejdslivet er slut? Så får du måske behov for lidt ekstra luft i budgettet.

Hvis du vil have en større pension, behøver det ikke betyde, at du skal spænde livremmen ind, mens du stadig arbejder. Jo tidligere i dit arbejdsliv du begynder at sigte efter det rette råderum som pensionist, jo nemmere bliver det at give din pension et boost, der batter.

Men hvilke konkrete muligheder har du for at planlægge dig til flere penge? Her får du otte tips fra Lone Juul, der er pensionskonsulent i AP Pension.

Fire tips, når du har lang tid til pensionen

1. Gå tidligt i gang med at spare (mere) op

Jo tidligere du indbetaler penge til pension, jo flere renter og renters rente når pengene at give. Hvis du f.eks. i løbet af de første 10 år af dit arbejdsliv skyder 100.000 kr. ekstra ind på din opsparing, vil de derfor blive noget mere værd, end hvis du skyder 100.000 kr. ekstra ind i løbet af de sidste 10 år op til pensionen.

2. Lad en lønstigning gå til opsparing

Hvis du har behov for at spare mere op, kan du lade (en del af) en lønstigning gå til pension. Hvis du f.eks. stiger to pct. i løn og bruger halvdelen på at hæve dit månedlige pensionsbidrag, kan det i længden give dig op til et par hundrede tusinde kroner mere i pension. De penge kan du jo f.eks. bruge på eksotiske ferierejser.

3. Kompensér for barsel og deltid

Hvis du ikke indbetaler til pension under barsel, eller hvis du i en længere periode arbejder på deltid med lavere løn, kan det gå hårdt ud over din pensionsopsparing. Overvej derfor, om du kan kompensere ved at indbetale mere i andre perioder, hvor du har luft i budgettet.

4. Overvej din investeringsprofil

Det kan have stor betydning, hvordan du investerer din pension. Gør op med dig selv, om du har råd til, at din opsparing taber værdi på kort sigt. Enkelte år med tab vil typisk blive trumfet af år med høje afkast. Derfor kan en højere andel af aktier være fornuftigt, hvis du har 20-30 år til pensionsalderen.

Generelt er pensionsopsparing den form for opsparing, der bedst lønner sig. Det skyldes, at du (som oftest) får et noget højere afkast, end du gør på en opsparingskonto i banken, og at du kun betaler 15,3 pct. i skat af afkastet.

Fire tips, når pensionsalderen nærmer sig

1. Læg et realistisk budget i god tid

Overvej i god tid inden pensionen, hvad du vil bruge de næste 25 år af dit liv på. Er det lange rejser, der er din passion? Vil du bruge mere tid i sommerhuset? Vil du blive boende i din nuværende bolig eller flytte til noget andet? Når du har gjort dig dine planer klart, er det nemmere at lægge et realistisk budget.

2. Stræk din pension over flere år

Vælger du at få din pension udbetalt over f.eks. 20 år i stedet for 10 år, betyder det, at din årlige udbetaling bliver mindre. Men samlet set kan udbetalingen blive væsentligt større. Det skyldes, at du kan få mere i tillæg til din folkepension, hvis din egen årlige pensionsudbetaling falder.

Har du en større pension, vil en længere udbetalingsperiode muligvis også betyde, at du skal betale mindre i – eller helt slipper for – topskat og den såkaldte udligningsskat, der gælder frem til og med 2019.

3. Overvej en glidende overgang til pension

For mange kan skiftet fra et job til livet som pensionist være brat. Men hvis du er tilmeldt efterlønsordningen, kan du – hvis din arbejdsgiver synes, det er en god idé – planlægge en mere glidende overgang. Med fleksibel efterløn har du mulighed for at arbejde f.eks. tre eller fire dage om ugen og få efterløn de øvrige dage.

Ud over at du på den måde gradvist kan vænne dig til et liv på pension, har fleksibel efterløn den fordel, at du optjener skattefri efterlønsbonus for de dage, du arbejder. Desuden vil du spare op til pension de dage, du er på arbejde, og komme senere i gang med at bruge af din pensionsopsparing.

4. Brug dine frie midler først

Det er typisk en fordel, at bruge frie midler (f.eks. penge i banken), før du tager hul på din pensionsopsparing. Det skyldes, at du kun betaler 15,3 pct. i skat af afkastet på din pensionsopsparing, mens du betaler kapitalindkomstskat af renter i banken og 27-42 pct. i skat af afkast på aktier.

Hvad er bedst for dig?

Budgetter og forventninger til fremtiden er meget individuelle. Hvis du er i tvivl om, hvordan du bedst tilrettelægger din pensionsordning, er det en god idé at tale med en rådgiver.

Tjek også din egen pensionsøkonomi via www.appension.dk/minpension og www.pensionsinfo.dk.

 

Vil du vide mere?