Grafik: Se prisen for at gå tidligere på pension

Er du en af de mange, der overvejer at kvitte arbejdet, nogle år før du kan få folkepension? Så kræver det formentlig, at du sparer mere op, mens du er i job. Jo senere du skruer op for indbetalingerne, desto større skal de være.

Næsten halvdelen af de danskere, der er under 60 år, forventer at bruge flere eller lige så mange penge, når de går på pension. Og blandt dem under 45 år regner over halvdelen med at gå på pension før folkepensionsalderen. Det viser en analyse blandt 1.000 danskere, som Opeepl har foretaget for AP Pension.

Vil du tidligere på pension, kræver det formentlig, at du indbetaler mere, mens du arbejder. For du har færre år til at spare op, din pension skal række i flere år, og du får ikke folkepension og ATP i de første år.

Her kan du se, hvor meget tre fiktive kunder – vi kalder dem Louise, Rasmus og Sanne – skal skrue op for de månedlige indbetalinger, hvis de vil tidligere på pension uden at få mindre pensionsudbetalinger.

Så meget mere af sin løn skal Louise indbetale, hvis hun skruer op, fra hun er 30 år

 

Tidligere på pensionTidligere på pension

Sammen med sin arbejdsgiver indbetaler Louise i forvejen 15 pct. af lønnen til pension. Louise kan forvente at få folkepension, fra hun fylder 72 år.

Så meget mere af sin løn skal Rasmus indbetale, hvis han skruer op, fra han er 40 år

 

Tidligere på pensionTidligere på pension

 Sammen med sin arbejdsgiver indbetaler Rasmus i forvejen 15 pct. af lønnen til pension. Rasmus kan forvente at få folkepension, fra han fylder 70 år.

Så meget mere af sin løn skal Sanne indbetale, hvis hun skruer op, fra hun er 50 år

 

Tidligere på pensionTidligere på pension

Sammen med sin arbejdsgiver indbetaler Sanne i forvejen 15 pct. af lønnen til pension. Sanne kan få folkepension, fra hun fylder 68 år.

Hvilken pension har du brug for?

Der skal altså markant større indbetalinger til, hvis du vil gå på pension flere år før tid. Medmindre du fint kan klare dig for en lidt lavere pensionsudbetaling og til gengæld vil have flere penge, mens du arbejder.

Det kan også være, du har friværdi i din bolig eller frie midler, som du kan regne med i dit seniorbudget, og at du derfor ikke behøver at skrue helt så meget op for din opsparing.

Hvilke muligheder netop du har, kræver en samtale med en rådgiver.

Læs også: Kender du din pensionsalder?

Fakta: Sådan er eksemplerne beregnet

Der er tale om vejledende regneeksempler ud fra følgende forudsætninger:

  • De tre kunder har hver en årsløn på 450.000 kr. (stiger med en årlig inflation på 2 pct.).
  • De er begyndt at indbetale 15 pct. af deres løn til pension i en alder af 30 år. 13 pct. af lønnen går til opsparing, mens 2 pct. går til forsikringer og omkostninger.
  • De får et årligt afkast på 5 pct. før skat
  • De får udbetalt pension i hele deres liv som pensionister (livsvarig livrente).
  • De finansierer selv folkepensionens grundbeløb + ATP, indtil de når folkepensionsalderen.

 

Vil du vide mere?