Forsikringer: Tre eksempler og tre vigtige råd

Hvis hverdagen vælter, kan forsikringer i din pensionsordning være et vigtigt økonomisk sikkerhedsnet. Men i hvilke situationer er du dækket? Og hvor høje skal dine dækninger være?

De rette dækninger i pensionsordningen kan redde din og din families privatøkonomi, hvis der sker dig noget alvorligt. I mange tilfælde kan forsikringerne også være en hjælp på vejen tilbage til en normal hverdag.

Her kan du læse mere om de forsikringer, der typisk er en del af pensionsordningen. Du kan også læse, hvad du skal være særligt opmærksom på.

Tre eksempler: Her griber sikkerhedsnettet

1. Dødsfald

Hvis du dør, er det et ekstra hårdt slag for din familie, hvis også privatøkonomien smuldrer. Med en livsforsikring vil dine nærmeste få en udbetaling, der sikrer, at hverdagen fortsat kan hænge sammen.

Hvis du har yngre børn, kan en børnepension være et godt supplement. Den giver dit barn en månedlig udbetaling, indtil han/hun fylder 18, 21 eller 24 år. Frem til barnets 18-års fødselsdag er det den efterladte forælder (eller værge), der råder over udbetalingen, som kan være en ekstra hjælp til at forsørge barnet.

Generelt anbefaler AP Pension en dækning på livsforsikring, der svarer til 200 pct. af din årsløn efter skat – og for børnepension en dækning på 33.000 kr. (2016), hvilket svarer til frikortgrænsen.

Læs også: Hvad har dine nærmeste, hvis de mister dig?

2. Tabt erhvervsevne

Hvis du i en længere periode eller permanent mister din evne til at arbejde på grund af ulykke eller sygdom, vil en forsikring ved tab af erhvervsevne kunne sikre dig en månedlig udbetaling, så længe du opfylder de helbredsmæssige og økonomiske kriterier.

Generelt anbefaler AP Pension en dækning ved tab af erhvervsevne, der svarer til 60-80 pct. af din løn.

3. Kritisk sygdom

Hvis kræft, en blodprop eller en anden kritisk sygdom pludselig rammer, begynder ofte en hård kamp for at blive helbredt. Med en forsikring ved visse kritiske sygdomme kan du sikre dig et økonomisk råderum, som du kan bruge efter eget ønske til at gøre en svær tid lidt lettere.

Hos AP Pension dækker forsikringen 26 kritiske sygdomme, og den giver også medlemskab til en række patientforeninger, der kan hjælpe dig med rådgivning og støtte til at komme videre.

Generelt anbefaler AP Pension en dækning ved visse kritiske sygdomme på 150.000 kr.

Tre vigtige råd: Få bedst udbytte af forsikringerne

1. Find den passende dækningsstørrelse

Behovet for dækning er meget individuelt og afhænger dels af dine økonomiske forpligtelser, dels af størrelsen på din opsparing. Der er f.eks. stor forskel på, om du er nybagt forælder med boliggæld eller single med friværdi.

2. Husk fleksibilitet til at skrue op og ned

Undervejs i dit liv vil du befinde dig i forskellige situationer. Derfor kan du med fordel udnytte, at du har fleksible dækninger, der kan skrues op og ned efter behov. På den ene side kan det være katastrofalt at være underforsikret, og på den anden side koster det på din opsparing at være overforsikret.

Dog skal du være opmærksom på, at du muligvis ikke kan skrue op for dine dækninger, hvis du er blevet ramt af dårligt helbred.

3. En firmapensionsordning giver billigere forsikringer

Når du har en firmapensionsordning, er der penge at spare på forsikringer. Gode forsikringer i din firmapensionsordning er som oftest noget billigere, end hvis du selv skal tegne forsikringerne privat.

Se dine dækninger

På AP Pensions kundeportal, www.appension.dk/minpension, kan du se dine forsikringer under menupunktet Dækninger.

Log på portalen

 

Vil du vide mere?