Afkast: Til tops i 2016 – hvad byder 2017 på?

2016 gav solide afkast, selvom aktiemarkederne tog et par rutsjeture undervejs. Ejendomme og bankaktier var med til at sende AP Pension til tops blandt de kommercielle pensionsselskaber. Få investeringsdirektør Ralf Magnussens blik på året, der gik – og hans syn på 2017.

Investeringsåret 2016 bød på både vildt stormvejr og lun brise, før der især i andet halvår dryssede pæne plusser ud over landskabet. Danske pensionskunder endte med at få solide afkast, og særligt kunder i AP Pension kan lune sig ved det samlede årsresultat.

”På finansmarkederne blev det et vildt år. Aktierne begyndte med et dyk på 10 pct. – i Kina endda 20 pct. – og flere eksperter varslede recession. Den troede vi ikke på, så vi købte op i aktier og virksomhedsobligationer til lave priser og tjente rigtig gode penge på det,” siger Ralf Magnussen, investeringsdirektør i AP Pension.

”Det bidrog til, at 2016 blev et rigtig godt år for vores kunder. Både når vi ser på de absolutte tal, og når vi sammenligner med vores konkurrenters afkast,” fortsætter han.

Bankaktier: 20 pct. i afkast på kort tid

Senere på året fulgte et par politiske kioskbaskere: Briterne ville ud af EU, og Donald Trump fik mandat til at rykke ind i Det Hvide Hus.

”I begge tilfælde bevarede vi den forsigtige optimisme. Vi holdt fast i vores aktive og offensive strategi, og det lønnede sig. Blandt andet foretog vi i fjerde kvartal et stort opkøb af bankaktier, og den investering gav os et afkast på næsten 20 pct. i løbet af kun to måneder”, siger Ralf Magnussen.

Han fremhæver også udviklingslandene (emerging markets) som et område, hvor AP Pension i 2016 fik høj værdi ud af investeringerne. Og ejendomsinvesteringerne, som kastede hele 11,8 pct. af sig.

Læs også: Kommentar – Brexit-bump er lokalt, ikke globalt

Overblik: Sådan blev afkastene i 2016

Her kan du se de samlede 2016-afkast til kunder i markedsrente (fonde med hhv. 10, 20 og 30 år til pension). Som det fremgår, ligger AP Pension nr. 1 eller 2 i alle tre kategorier.

I AP Pensions afkast indgår kickback, som er den storkunderabat, AP Pension opnår hos investeringsforeningerne og sender direkte tilbage til kunder i markedsrente.

Selskab   10 år til pension   20 år til pension   30 år til pension 
AP Pension  7,2%  9,2%  10,7%
SEB  7,3%  7,8%  7,9%
Topdanmark  7,2%  9,1%  11,2%
PFA  7,2%  7,6%  7,8%
Danica  6,9%  7,8%  6,6%
Nordea  4,8%  4,6%  4,6%

Årets afkast per 31. december 2016. Data: Morningstar og egne beregninger. Kilde: AP Pension.
Afkast for AP Pension er inkl. estimat for kickback i 2016. PFA er inkl. kundekapital.

Her ligger værdien i 2017

I 2017 vil AP Pension fortsat være offensive, aktive og investere globalt. Men på de konkrete investeringer bliver kursen fintunet lidt.

”Vi er fortsat forsigtige optimister, når vi ser på den globale økonomi. Mange taler om Trumps betydning, og hvis han lykkes med at gennemføre sin økonomiske politik, vil det være godt for markederne. Til gengæld vil det være skidt, hvis han starter en reel handelskrig, men det tror vi, han er for klog til at gøre,” siger Ralf Magnussen.

”Vi har allerede tjent godt på bankaktier i slutningen af 2016, men vi mener stadig, at de er for billige. Bankernes indtjening vil stige, hvis renterne ikke længere falder. Samtidig har vi fokus på value-aktier, der også kan nyde godt af et investeringsmiljø, hvor renterne ikke længere falder som i de foregående år,” fortsætter han.

Endelig ser Ralf Magnussen fortsat et stort potentiale på det danske ejendomsmarked, fordi ejendomme i risikoprofil minder om obligationer, men i afkast trumfer dem klart. AP Pension bygger på Enghave Brygge i København og i blandt andet Horsens, Vejle, Silkeborg og Aarhus.


Vil du vide mere?