AP Pension udlåner milliardbeløb til Vestas-projekt

AP Pension udlåner 1,1 mia. kr. til finansiering af seks vindkraftværker i Norge, som Vestas skal levere. Lånet gives til den norske køber via EKF Danmarks Eksportkredit. For AP Pension er risikoen lige så lav som på statsobligationer, men afkastet noget højere.

Finansiering fra AP Pension er med til at sikre, at Vestas nu kan opføre Europas største vindmølleanlæg på land. Via EKF Danmarks Eksportkredit udlåner AP Pension 152 mio. euro (ca. 1,1 mia. danske kr.) til den norske låntager, Nordic Wind Power DA, til brug for joint venture-selskabet Fosen Vind DA.

”Renten på statsobligationer er lig nul. Derfor er vi på udkig efter alternativer, hvor risikoen er lige så lav, men hvor vi kan få en større belønning for at stille pengene til rådighed. Lav risiko og en højere rente får vi i det nye vindprojekt, hvor den danske stat i praksis garanterer lånet via EKF,” siger Ralf Magnussen, investeringsdirektør i AP Pension.

”Prisen for os er, at vi skal binde pengene i lånets løbetid på 20 år. Det kan vi gøre, fordi vi er en stor investor, som investerer med en lang horisont,” tilføjer han.

Medvind til danske arbejdspladser

Lån via EKF Danmarks Eksportkredit gavner dansk eksport, fordi udenlandske virksomheder kan låne penge til køb hos danske virksomheder. I det her tilfælde er det Vestas, der får mulighed for at levere 278 møller til de seks vindkraftværker i Midt-Norge. Kraftværkerne får en samlet kapacitet på 1 GW, og projektet har en samlet værdi på 11 mia. norske kr. (ca. 8,7 mia. danske kr.).

”Vi medfinansierer projektet, fordi vores kunder får en solid belønning i form af den gode rente. Men som en sidegevinst er jeg glad for, at vi så at sige kan sikre medvind til en dansk virksomhed, der skaber mange danske arbejdspladser,” siger Ralf Magnussen.

Investerer i flere vindprojekter

AP Pension investerer i vindenergi på flere fronter. Ud over finansieringen af projektet i Norge har selskabet også givet tilskud om en halv mia. kr. til Copenhagen Infrastructure Partners, der investerer i energiinfrastruktur i flere lande. Halvdelen af beløbet går til vindmølleparker.

Desuden har AP Pension for nylig købt en eksisterende vindmøllepark på land af det svenske selskab Vattenfall for ca. 100 mio. kr.

 

Vil du vide mere?